top of page
Zoeken
  • FVSSERVICES

Zijn niet-betaalde sociale bijdragen eigenlijk aftrekbaar?
De gevolgen van de coronacrisis zijn groot, maar het aantal maatregelen dat de overheid nam om getroffen ondernemers te steunen gelukkig ook. We hebben op deze blog al een aantal van die ingrepen belicht, zoals de aanpassingen aan de investeringsaftrek en de voorafbetalingen van de inkomstenbelasting, en de mogelijkheid om overbruggingsrecht aan te vragen. Bovendien mocht je als zelfstandige de betaling van je sociale bijdragen voor 2020 met een jaar uitstellen. Maakte je gebruik van deze optie, en vraag je je af wat dat voor de fiscale aftrekbaarheid betekent? Dan ben je hier aan het juiste adres!


Betalingsuitstel tot 2021

Als zelfstandige kon je voor de sociale bijdragen van 2020 betalingsuitstel vragen. Aanvankelijk kwamen alleen de eerste twee kwartalen van dat jaar in aanmerking, maar de regeling werd uitgebreid naar het volledige jaar. Terwijl de normale vervaldatum van de sociale bijdragen van kwartaal één van 2020 vastlag op 31 maart 2020, heb je nu tot 31 maart 2021 de tijd. De deadlines voor kwartalen twee, drie en vier verschoven respectievelijk naar 30 juni 2021, 30 september 2021 en 15 december 2021. Let op: je moest ten laatste op 15 december 2020 uitstel aanvragen. Bracht je jouw sociale verzekeringsfonds niet voor die datum op de hoogte, dan blijven de gewone betalingstermijnen van kracht.


Zijn je sociale bijdragen aftrekbaar?

Als je de betaling van je sociale bijdragen uitstelde, en je de niet-betaalde sommen toch nog fiscaal in mindering wil brengen, dan speelt je statuut een belangrijke rol.


De situatie voor een eenmanszaak

Voor wie een eenmanszaak heeft, is het uitstelscenario fiscaal behoorlijk gunstig. Je kosten (en dus de sociale bijdragen van 2020 die je betaalt in 2021) zijn namelijk aftrekbaar in het jaar waarin ze een ‘zekere en vaststaande schuld vormen’. Wanneer ze op die manier in je boekhouding 2020 terechtkomen, kun je er dus nog altijd fiscaal voordeel van genieten. Je hoeft je sociale bijdragen met andere woorden nog niet effectief betaald te hebben om ze te kunnen inbrengen.


De situatie voor een vennootschap

Heb je een vennootschap, dan liggen de kaarten net iets anders. Voor jou als bedrijfsleider zijn de sociale bijdragen alleen maar aftrekbaar als je ze effectief betaalde. Het betaalde bedrag verschijnt dan op je fiscaal attest. Verschoof je de deadline voor de stortingen naar 2021, dan moet je in dat jaar dus voor acht kwartalen sociale zekerheid betalen en kun je die acht betalingen inbrengen. Een mogelijk gevolg is dat je zo met te veel aftrekbare kosten eindigt.

Voor het inkomstenjaar 2020 betekent betalingsuitstel wellicht dat je belastbaar loon hoger zal liggen dan voorzien (omdat je de sociale bijdragen er niet van kunt aftrekken). De ingehouden bedrijfsvoorheffing is dan wellicht ook onvoldoende om de personenbelasting voor 2020 te coveren. Als je je loon in 2020 niet verlaagde, zou het dus kunnen dat je in een hogere belastingschijf belandt. Bovendien riskeer je een belastingverhoging van 2,5% als je onvoldoende voorafbetalingen deed.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page