top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAskin Alci

Geen belastingvermindering kinderopvang zonder attest?

Wanneer u uitgaven voor kinderopvang wilt inbrengen in uw belastingaangifte, moet u het bedrag kunnen staven met bewijsdocumenten. De fiscus voorziet daarvoor een modelattest, dat verplicht is voor uitgaven sinds 1 januari 2021. Dreigt u dan uw fiscaal voordeel mis te lopen, zo u geen fiscaal attest heeft?

Voorwaarden belastingvermindering

Algemeen. Voor kinderen tot 14 jaar (of gehandicapte kinderen tot 21 jaar) kunt u een belastingvermindering genieten voor kosten van kinderopvang. Per opvang dag in 2022 en per kind kunt u maximaal € 14,40 fiscaal in aftrek brengen. Voor de uitgaven in 2021 was dat nog € 14 per dag en per kind.


Wat is kinderopvang? Bij kinderopvang denkt u in eerste instantie aan de onthaalmoeder of crèche, maar ook sport- en jeugdbewegingskampen, evenals buitenschoolse opvangactiviteiten komen in aanmerking voor de belastingvermindering. Belangrijke voorwaarde is dat de opvanginitiatieven buiten de normale lesuren plaatsvinden.


Tip. Ook professionele thuisopvang van zieke kinderen, georganiseerd door de meeste ziekenfondsen, komt in aanmerking voor de belastingvermindering sinds inkomstenjaar 2020.


Inkomensvoorwaarde! Om de belastingvermindering te kunnen genieten, moet uw kind wel fiscaal ten laste van u zijn én moet u beroepsinkomsten hebben.


Tip: Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend, dan volstaat het dat een van u beiden beroepsinkomsten aangeeft.


Belastingvermindering van 45%. De belastingvermindering bedraagt 45% van de fiscaal beperkte uitgaven. Betaalde u in 2021 voor een kamp van vijf dagen in totaal € 400, dan zal u voor dat kamp 5 × € 14 of € 70 kunnen inbrengen in uw aangifte die u binnenkort zal indienen. Op die € 70 krijgt u dan een belastingvermindering van 45% of € 31,50.


Verplicht fiscaal attest sinds 2021

Modelattest 281.86. Voor alle uitgaven voor kinderoppas sinds 1 januari 2021 moet de opvangvoorziening een verplicht model van attest gebruiken én bovendien moeten die attesten elektronisch doorgestuurd worden naar de fiscus. Daarvoor heeft de fiscus een nieuw fichenummer in het leven geroepen, nl. de 281.86. De fiscus is bovendien duidelijk: geen attest, geen belastingvermindering!


Modelattest liet op zich wachten. Normaal gezien zou het modelattest in de loop van 2021 gepubliceerd worden, maar het heeft uiteindelijk nog geduurd tot 27 januari 2022… Rijkelijk te laat dus!


Fiscus stelt zich soepel op. Oude attesten zullen nog aanvaard worden voor alle opvangactiviteiten die plaatsgevonden hebben vóór 27 januari 2022. Concreet zal u dus voor uw aangifte dit jaar nog kunnen terugvallen op de gebruikelijke attesten zoals die tot op heden altijd al uitgereikt geweest zijn.


Elektronisch doorsturen naar de fiscus. De kinderopvangorganisaties zullen alle fiches jaarlijks vóór 1 maart moeten bezorgen aan de fiscus via Belcotax-on-web. Vergelijk het met uw loonfiche, uw attest inzake dienstencheques, pensioensparen, enz. Ook voor de elektronische indiening kan de fiscus niet anders dan zich soepel opstellen. Het is verplicht voor opvangactiviteiten sinds 27 januari 2022.


Conclusie: Zonder het verplicht te gebruiken modelattest, zal u geen belastingvermindering meer kunnen genieten. Aangezien het modelattest echter op zich heeft laten wachten tot 27 januari 2022, zal de fiscus zich nog soepel opstellen voor alle uitgaven m.b.t. kinderopvangactiviteiten van vóór die datum, zowel voor het gebruik van het attest als de elektronische indiening ervan.


Bron: Tips & Advies - Jaargang 28 Nr 12

227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page