top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAskin Alci

Een zakelijk tuinfeest of op restaurant?

U wilt deze zomer een tuinfeest met een traiteur organiseren voor uw zakelijke contacten. Een collega zegt dat het echter fiscaal voordeliger is om het feest te laten doorgaan op restaurant. Is dat zo?


Eindelijk kan het weer... U kunt eindelijk weer meerdere zakenrelaties samen ontvangen. U ziet hierin een opportuniteit om deze zomer bestaande en potentiële klanten, leveranciers, uw boekhouder, enz. uit te nodigen voor een hapje en een drankje. U vraagt zich nu af of dit fiscaal gezien een verschil uitmaakt of het feest doorgaat bij u op kantoor, in een feestzaal of op restaurant.


U ontvangt uw zakenrelaties op kantoor of in een feestzaal

Wat zijn receptiekosten? Dat staat niet in de wet. Volgens de fiscus (Comm. IB 92 nr. 53/144-145) zijn het alle kosten die een belastingplichtige maakt in het kader van zijn externe relaties, voor de ontvangst van o.a. klanten, leveranciers, zakenrelaties of derden. Het gaat bv. om kosten van een traiteur, dranken en voedingswaren, bloemen, huur van lokalen, lonen van receptiepersoneel, enz. Het maakt daarbij niet uit of de ontvangst in eigen lokalen of ergens anders plaatsvindt, of wat precies de reden is voor de ontvangst en de kosten.

Wat met de belastingen? Beroepsmatige receptiekosten (ook publicitaire) zijn maar voor 50% aftrekbaar (art. 53, 8° WIB 92) .

Kunt u de btw recupereren? Normaal gezien niet. De kosten van uw tuinfeest zijn ‘kosten van onthaal’ en de btw daarop is niet aftrekbaar (art. 45, §3, 4° W.Btw) .

Tip. Organiseert u het tuinfeest in het kader van een opendeurdag of productvoorstelling, dan gaat het om publiciteit en is de btw aftrekbaar!


U ontvangt uw zakenrelaties op restaurant

Wat zijn restaurantkosten? Het gaat om de kosten van maaltijden die opgediend worden in een restaurant, met inbegrip van de erbij geserveerde dranken (wijnen, frisdranken, bier, koffie, enz.) en rookwaren.

Wat met de belastingen? Beroepsmatige restaurantkosten zijn voor 69% aftrekbaar (art. 53, 8° bis WIB 92) .

Kunt u de btw recupereren? De btw op dergelijke kosten is in principe niet aftrekbaar (art. 45, §3, 3° W.Btw) .


Fiscaal gezien gaat u beter op restaurant met uw zakenrelaties. Restaurantkosten zijn nl. voor 69% aftrekbaar, receptiekosten maar voor 50%. De btw is in beide gevallen niet aftrekbaar, tenzij het om een publicitair evenement gaat.

Bron: Tips & Advies - Jaargang 28 Nr. 11


201 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page