top of page
Zoeken
  • FVSSERVICES

Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe btw-regels voor e-commerce
Vanaf 1 juli wijzigt deze regel over ‘verkopen op afstand’ drastisch. Er geldt vanaf dan enkel nog één globale drempel van € 10.000 voor alle webshopverkopen aan buitenlandse particulieren samen, ongeacht het land waar deze wonen.


Om te vermijden dat handelaars met een webshop in quasi elke lidstaat een btw-nummer zouden moeten aanvragen, wordt vanaf 1 juli 2021 het OSS-systeem (“One Stop Shop”) geïntroduceerd. Dit is een belangrijke vereenvoudiging waarbij u slechts 1 globale btw-aangifte per kwartaal moet indienen voor alle buitenlandse webshopverkopen, waarbij de omzet per lidstaat en bijhorende buitenlandse btw wordt aangegeven.


Deze aangifte gebeurt via de Belgische internettoepassing INTERVAT, net zoals uw periodieke btw-aangifte. De buitenlandse btw wordt voldaan via één globale betaling en u bent niet langer verplicht een factuur uit te reiken voor deze verkopen aan particulieren.


meer info


Waarom wordt deze regel ingevoerd?

Deze regel wordt ingevoerd door de Europese Commissie om goederen die van buiten de EU worden ingevoerd geen btw-voorkeursbehandeling te geven in vergelijking met goederen die binnen de EU worden gekocht.

Tot 30 juni 2021 betaalt u op goederen met een waarde kleiner of gelijk aan 22 euro van buiten de EU immers geen btw.


Moet u als consument iets doen om deze btw te betalen?

U moet zelf niets doen voor goederen met een waarde tot 150 euro die u online buiten de EU koopt, als de verkoper geregistreerd is in het nieuwe btw-systeem en het één-loketsysteem voor invoer (IOSS) gebruikt.

Is uw leverancier niet in het één-loketsysteem (IOSS) geregistreerd, dan moet u als consument de btw en mogelijk de inklaringskosten betalen die door de vervoerder van de goederen in rekening worden gebracht voor goederen die in de EU worden ingevoerd.


Hoe kunt u weten of de verkoper geregistreerd is in één-loketsysteem?

U kan dit nergens terugvinden. U zal dit enkel kunnen afleiden uit de kosten die de verkoper aanrekent bij het afhandelen van uw aankoop. Wordt de btw onmiddellijk in rekening gebracht, dan hoeft u deze niet meer te betalen bij de levering van de goederen en is de verkoper hoogstwaarschijnlijk geregistreerd.

Twijfelt u? Neem dan contact op met de verkoper en vraag het.


Voordelen van deze nieuwe regels vanaf 1 juli 2021?

  • U betaalt de btw daar waar de consumptie van goederen plaatsvindt.

  • Er komt opnieuw een eerlijke concurrentie tot stand tussen Europese en niet Europese e-commerce spelers, en ook tussen e-commerce en traditionele winkels.57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page