top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAskin Alci

Minder RSZ-korting voor eerste werknemer?

De loonkost van een werknemer bekijkt u na fiscale aftrek; all-in. Deze ‘all-inloonkost’ bevat o.a. de RSZ. Belangrijk om te weten is dat u voor een eerste werknemer geen ‘normale’ RSZ-werkgeversbijdragen moet betalen. Vanaf 2022 zou die vrijstelling beperkt worden. Gaat uw ‘all-inloonkost’ dan verhogen?RSZ--korting voor eerste werknemer. Sinds 2016 geniet u als werkgever bij de indienstneming van een eerste werknemer bijna een volledige vrijstelling van werkgeversbijdragen. U moet nl. de ‘gewone’ patronale bijdragen niet betalen en dat voor de volledige periode dat hij in dienst is. Enkel bepaalde (meestal kleinere) werkgeversbijdragen zoals bv. de bijdrage voor vakantiegeld voor arbeiders, de bijdrage Asbestfonds, de bijzondere bijdrage bestaanszekerheid en eventuele sectorale bijdragen, moet u nog betalen.


Onbeperkt in de tijd! De vermindering is niet gekoppeld aan een bepaalde werknemer. U kunt als werkgever elk kwartaal vrij kiezen voor wie u de vermindering toepast. Zelfs indien de eerste werknemer niet meer in dienst is, zal de vrijstelling verder voor een andere werknemer kunnen gelden. De vermindering loopt dus onbeperkt in de tijd, wat zeker mooi meegenomen is...


Wat wijzigt er vanaf 2022? Tot nu toe was de RSZ-korting onbeperkt qua bedrag. Vanaf het eerste kwartaal van 2022 wordt de RSZ-korting voor uw eerste werknemer echter beperkt tot € 4.000 per kwartaal ( https://news.belgium.be/nl/bepalingen-betreffende-dedoelgroepvermindering-voor-eerste-werknemers). Dit is ook zo indien uw eerste werknemer reeds in dienst was vóór 1 januari 2022.


Is dat een probleem? Normaal gezien niet. Tenzij het brutomaandloon van uw eerste werknemer meer dan € 5,333.33 bedraagt, zal u vanaf 2022 voor hem RSZ moeten betalen. Stel dat uw eerste werknemer een brutomaandloon heeft van € 5.500, dan moet u tot en met het vierde kwartaal 2021 voor hem geen normale RSZ-bijdragen betalen. Vanaf het eerste kwartaal 2022 zal u dan € 125 (= (€ 5.500 x 3 x 25%) - € 4.000) patronale RSZ-bijdragen moeten betalen.


Werft u een eerste werknemer aan, dan betaalt u als werkgever voor

onbepaalde duur geen patronale RSZ-bijdragen (25%) op zijn loon! Vanaf

2022 wordt deze korting echter beperkt tot € 4.000 per kwartaal. In de praktijk

zal u enkel RSZ-bijdragen verschuldigd zijn indien het brutomaandloon meer

bedraagt dan € 5.333,33.


Bron: Tips & Advies belastingen (Jaargang 28 - Nr4 - 03/12/2021)

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page