top of page
Zoeken
  • Nadide Avci

Fiscaal voordeel: Pick-ups

Bijgewerkt op: 30 okt. 2020


Bron: Belga


Wie een pick-up koopt en die wagen niet voor professionele doeleinden gebruikt, kan binnenkort niet meer genieten van een fiscaal vriendelijk regime.


Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) wil het oneigenlijk gebruik van fiscaal voordelige pick-ups aanpakken. Het gaat om particulieren die de wagen alleen aankopen voor het fiscale voordeel.

In tien jaar is het aantal pick-ups op de Vlaamse wegen verdrievoudigd tot zowat 31.000, waarvan de helft voor professioneel gebruik bestemd is.

De maatregel geldt alleen voor nieuw ingeschreven voertuigen.


Voorbeeld

Een pick-up staat ingeschreven als een lichte vrachtwagen. De eigenaars van zo'n voertuig betalen nul euro belasting op inverkeerstelling (BIV), terwijl dat voor een wagen van zo'n kaliber kan oplopen tot 10.000 euro. Daarnaast is de jaarlijkse verkeersbelasting voor hen lager: "gemiddeld betalen ze 150 euro, terwijl dat voor zo'n voertuig snel 3.000 à 4.000 euro is", zegt Diependaele.


Ter vergelijking: voor een kleine Fiat, die veel minder brandstof dan een pick-up verbruikt, betaalt u wel belasting op inverkeerstelling.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page