top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAskin Alci

Een factuur in kosten brengen of afschrijven?

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2019


In januari ’19 heeft u bijvoorbeeld een serieuze factuur gekregen voor de periode van 2018, het onderscheid is vaag of het om een investering gaat of kost. Maar de verleiding is groot om die in kosten van boekjaar 2018 te laten boeken? Wel zijn er goede redenen om af te schrijven! Wat nu? Wij geven u enkele tips!Opnemen in kosten?

Moet u zelf kiezen? Ja en nee, de hoofdregel is dat de kosten die een economische levensduur hebben van meer dan één jaar moet je de uitgave als investering boeken, kleine kosten zoals bijvoorbeeld onderhoud of herstellingen zijn meteen aftrekbaar.

Sneller belastingbesparing. Het ligt voor de hand dat u een uitgave van bv 5 000,00 € dat je in kosten brengt een snellere belastingbesparing doet, aangezien die in één keer in aftrek worden genomen in plaats van die te spreiden over bv. 5 jaar.

Let op! Als de controleur de boeking in kosten niet aanvaardt, kan het gevolg zijn dat uw loon in vergelijking met de verhoogde fiscale winst niet meer volstaat voor het verlaagd vennootschapstarief. Dus speel altijd veilig en zorg ervoor dat uw loon ook na een ‘activering’ van de zwaardere factuur nog voldoende hoog is om het verlaagd tarief te behouden. 

Als investering boeken?

Heeft zijn voordelen! De investeringsaftrek is tijdelijk met 20% verhoogd voor nieuwe investeringen gemaakt tussen 01.01.2018 en 31.12.2019.

Wat houdt dat in? Voor een totaal bedrag van bijvoorbeeld 10.000,00 euro, krijgt men 2.000€ extra recht op aftrek voor uw vennootschapsbelasting.


Degressief afschrijven. U kunt nog in 2018 en 2019 de meeste investeringen degressief afschrijven. Let op! Vanaf boekjaar 2020 is dit degressief afschrijven niet meer toegelaten voor kmo’s (toekomstig art. 196, § WIB 92). Uw investeringen van vóór 01.01.2020 mag men nog in alle rust verder degressief afschrijven als dat voordeliger is dan het lineaire ritme natuurlijk.

 

Conclusie: Dus een uitgave meteen in de kosten boeken, geeft de snelste belastingsparing. Maar de boeking als investering, geeft u in totaal op termijn een hogere besparing!

Ook kan uw kmo voor 2018 & 2019 nog de hoge investeringsaftrek (20%), een volledige jaarafschrijving en de mogelijkheid om degressief af te schrijven, genieten.

Wij raden u dan ook aan om toch steeds uw accountant/boekhouder te raadplegen.

790 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page