top of page
Zoeken
  • FVSSERVICES

Belastingvermindering voor kinderopvang 2020 versoepeld!
Hoe was het ? Voor kosten van kinderopvang is er een belastingvermindering van 45%. De kosten

waarvoor de vermindering mogelijk is, zijn wel beperkt tot € 11,20 per oppasdag en per kind.

Bovendien mag het kind niet ouder zijn dan 12 jaar, of 18 jaar als het een zware handicap heeft.


Hoe wordt het ?

De leeftijdsgrenzen worden opgetrokken naar 14&21 jaar. Het max. bedrag per oppasdag en per kind wordt verhoogd naar € 13 voor 2020 en naar € 13,70 vanaf 2021, en wordt voortaan geïndexeerd. Ook komen sinds 2020 uitgaven voor professionele thuisopvang van zieke kinderen in aanmerking voor vermindering.


Wat te verstaan onder 'kinderopvang'. U denkt in eerste instantie aan de onthaalmoeder of crèche, maar ook sport- en jeugdbewegingskampen evenals buitenschoolse opvang komen in aanmerking voor de belastingvermindering. Een belangrijke voorwaarde is dat de opvanginitiatieven plaats vinden buiten normale lesuren.


Voorbeeld.. Per opvangdag en per kind kunt u dus maximaal € 13 fiscaal in aftrek

brengen. Betaalt u voor een kamp van vijf dagen in totaal €400, dan zal u voor dat

kamp dus 5 x €13 of € 65 kunnen inbrengen. Op die € 65 krijgt u dan een

belastingvermindering van 45% of 29,25..


Voorwaarden? De opvang moet door de overheid erkend zijn en u in ruil voor de betaling een fiscaal attest afleveren. Bovendien moet uw kind wel fiscaal ten laste van u zijn én moet u beroepsinkomsten hebben.


Tip. Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend, dan volstaat het dat één van u beiden beroepsinkomsten aangeeft.


Tip. Bepaalde werkelijk fiscaal alleenstaanden krijgen boven op de belastingvermindering van 45% nog een extra belastingvermindering tussen 0-30% (omzetbaar in betalingskrediet).


Kamp afgelast door corona ?

afgelast... dus geen aftrek ? Heeft u een kamp betaald voor uw kind dat door de coronamaatregelen is afgelast geweest door de kamporganisatie, dan zou u in principe geen recht hebben op belastingvermindering. Het kamp is immers niet doorgegaan.

De fiscus komt u tegemoet ! Heeft u in 2019 / 2020 al betaald voor een opvangactiviteit die had moeten doorgaan tussen 14/03/2020 - 31/12/2020, dan staat de fiscus toch een belastingvermindering toe. op voorwaarde u de organisator niet hebt gevraagd om een terugbetaling van het inschrijvingsgeld en die u een fiscaal attest levert met de geannuleerde data op vermeld.

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page